esl general course hero

CSN Studiemedel

Hur söker jag CSN-bidrag för min språkresa utomlands?

CSN Studiemedel

Vill du förbättra dina språkkunskaper, men kan inte betala för kursen just nu? Centrala Studiestödsnämnden (CSN) kan hjälpa dig med studielån.

Hur kan ESL hjälpa mig att ansöka om CSN-bidrag?

För det första kommer vi att ge dig råd om vilken skola och kurs som är CSN-berättigad.

För det andra kommer vi se till att du blir officiellt antagen på språkkursen och att du därmed får rätten att ansöka om CSN-bidrag och CSN-lån. Det är nämligen vi som ska bevisa för CSN att du blivit antagen på kursen.

För det tredje kan ESL även hjälpa dig om CSN beslutar sig för att betala ut ditt lån i delbelopp. I sådana fall erbjuder ESL en avbetalningsplan som motsvarar CSN:s utbetalningsplan.

Vad måste jag göra för att få CSN studiemedel för min kurs?

1. Anmäl dig till en kurs som uppfyller kraven nedan.
2. Betala depositionen på 3 000 kronor. Denna försäkrar att du är antagen på kursen.
3. Ta emot Antagningsbevis från din personliga rådgivare på ESL.
4. Ansök om studiemedel online på CSN:s hemsida.

 
Vem kan få CSN studiemedel?

Alla svenska medborgare, från och med 1:a juli året då du fyller 20, kan söka studiemedel för språkkurser.
Du måste även uppfylla följande krav:

  • Du ska ha bott i Sverige i två sammanhängande år de senaste 5 åren.
  • Du måste ha klarat tidigare studier med CSN studiemedel.
  • Du måste vara under 60 år.
  • Du får inte ta emot ytterligare ersättningar från någon annan svensk myndighet eller från främmande myndighet utomlands (läs mer om detta krav här).
  • Obetalda CSN-lån kan påverka din rätt till nya studiemedel.
  • Du måste bli antagen utan förbehåll eller villkor. Alltså, du måste betala depositionen för kursen på 3 000 kronor.

 
Vi på ESL vill inte att kunden ska betala mer än vad kursen kostar, därför är depositionen ett förskott på den totala kursavgiften och ingen extra avgift.
 
NOTERA Om du är utländsk medborgare och bor i Sverige kan du ha rätt till studiemedel du också. Se om du uppfyller kraven här.

 
Hur mycket pengar kan jag få?

Ett CSN studiemedel består av två delar, ett CSN-bidrag, vilket du inte behöver betala tillbaka och ett lån, som du är skyldig att betala tillbaka.

För en CSN-berättigad kurs kan du få följande per vecka:

Bidrag: 823   kronor  / vecka

Lån för uppehälle och andra kostnader: 1 892 kronor / vecka

Merkostnadslån för utlandsstudier: 591   kronor * / vecka

Merkostnadslån för undervisningsavgift:1 513 kronor / vecka

Totalt:4 819 kronor / vecka


* Du som är 25 år eller äldre och vill läsa ett språk inom EU/EES eller Schweiz kan ha rätt till ett tilläggslån på 936 kronor per vecka. Mer om detta här.

Till exempel, vill du läsa 4 veckor kan du som mest få 19 278 kr.

Dessvärre får du inte låna till hur många veckor du vill, utan du får som mest låna till 80 veckor av språkstudier. Den goda nyheten är att 80 veckor räcker mer än väl för att bli flytande i ett språk.

Kom också ihåg att det finns ett tak på hur mycket du får låna totalt till undervisningsavgiften. För språkstudier är detta maxbelopp 121 088 kr.
 

Hur tidigt måste jag söka CSN-bidrag?

Normalt har CSN en handläggningstid på 3 veckor. Det innebär att från och med att du lämnar in en komplett ansökan, så får du beslutet inom 3 veckor. Märk att detta varierar beroende på arbetsbelastning.

Pengarna får du inte in på ditt konto förrän 3 veckor innan kursen börjar.

Vi på ESL rekommenderar att du ansöker minst 3 månader innan kursstart. Senare ansökningar kan sluta i försenade utbetalningar.

 
Om CSN betalar ut i delbetalningar, måste jag ändå betala hela kursavgiften i förskott?

Nej, vi på ESL erbjuder en särskild avbetalningsplan för just sådana omständigheter, UTAN extra kostnad. Så om CSN betalar ut ditt lån i tre delar, ger vi dig en avbetalningsplan på tre delar.

Kravet är att vi måste ta emot CSN:s beslut om studiemedel MINST 12 VECKOR FÖRE KURSTART. Detta betyder att du bör ansöka om studiemedel minst 15 veckor före kursstart.

 
Ändrar Brexit villkoren för ansökningar om CSN studiemedel till brittiska skolor?

Ja, från och med den 31 december 2020 kommer Storbritannien ligga utanför EU. Alltså måste en kurs i engelska i Storbritannien år 2021 vara minst 13 veckor för att anses CSN-berättigad.

 
Vilka skolor samarbetar ni med som berättigar till CSN-bidrag?

Fler än 100 skolor på 4 kontinenter är CSN-berättigade i vår katalog. Med CSN-bidrag kan du lära dig engelska, franska, tyska, spanska, ryska, arabiska, koreanska, japanska och italienska.

Här är några av våra samarbetspartners som är CSN-berättigade:

ALPADIA, Lyon – Berika din franska i gastronomins huvudstad
Taronja, Valencia – Utveckla din spanska där Paellan har sitt ursprung
Lexis, Seoul – Upptäck koreanska i en av de mest uppfinningsrika städerna i världen
Kaplan, Liverpool – Ge musik åt din engelska till stans rytmer

För att få hjälp med din CSN-ansökan, kontakta våra svenska studierådgivare direkt på 08 0600 1209 eller [email protected].

Varför välja ESL för din nästa resa?

ESL icon five stars school
ESL icon five stars school
Topprankad och prisvinnande språkreseförmedlare

Våra gratis och personliga tjänster är konsekvent topprankade på Google, och 97% av våra studenter rekommenderar oss till sina vänner och släktingar. Dessutom är ESL en livstidsvinnare efter att ha röstats fram bäst i Europa fem gånger på St Star Awards.

ESL icon reduced price
ESL icon reduced price
Lägstaprisgaranti

Få prisskillnaden tillbaka om du hittar ett bättre erbjudande för samma program med en annan förmedlare eller direkt med skolan.

  

solid-customer-advisor.blue
solid-customer-advisor.blue
Gratis rådgivning och A till Ö-tjänster

Våra team är experter på språkresor och deras erfarenhet i branschen är både professionell och personlig. Våra gratis och personliga tjänster sträcker sig längre än till avresan - våra rådgivare står till ditt förfogande före, under och efter din vistelse.

ESL icon people in sheild
ESL icon people in sheild
Kvalitetskontroll

Vi väljer partnerspråkskolor enligt krävande kriterier - högkvalitativa anläggningar, små gruppstorlekar på olika nivåer, bra läge, förstklassig undervisning och ett spännande aktivitetsprogram, bland andra aspekter. Vi besöker regelbundet våra partnerskolor eftersom det är mycket viktigt för oss att ha ett nära förhållande med våra partner och att hålla koll på den lokala utvecklingen.   

ESL icon thumbs up
ESL icon thumbs up
Tusentals studentomdömen

Vi samlar systematiskt åsikter och omdömen från tusentals studenter som valt ESL för att åka utomlands. Alla omdömen kontrolleras noggrant för att säkerställa äkthet och läggs till på våra skolsidor för att ge framtida studenter förstahandsuppgifter och aktuella fakta.

ESL icon house
ESL icon house
Ett brett utbud av boendealternativ med kvalitet

Vår portfölj innehåller också ett stort antal typer av boende, så att vi kan erbjuda var och en av våra studenter det lämpligaste alternativet. Från värdfamiljer och studenthem till privata och delade lägenheter är alla våra boendetyper noggrant utvalda för en bekväm och praktisk boendeupplevelse utomlands.

Specialerbjudanden
Hitta bästa erbjudandet för din språkkurs.
ESL promotions hero