Famtrip Tyskland 2013, Intervjuer med våra medarbetare
Famtrip Tyskland 2013

Intervjuer med våra medarbetare

Intervjuer med våra medarbetare

Amanda Reuse, ESL Montreux

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vilka är dina intryck av staden?
Det var mitt första besök i Freiburg och jag uppskattade staden lika mycket som folket som bor där. Från det att jag steg v tåget kände jag att jag kommit till en trygg plats. Det är lätt att ta sig omkring inne i staden, som också har bra allmänna kommunikationer. Vi promenerade mest från en plats till en annan eftersom de viktigaste platserna ligger nära varandra.

Vad har du tyckt bäst om under din resa till Freiburg?
Det som jag tyckte mest om i Freiburg var den färgrika gamla stadsdelen.
Under natten omvandlas Freiburg till en upplyst och dynamisk plats. De flesta gatorna är gågator vilket gör Freiburg till en trivsam stad för angenäma promenader. Freiburg är charmerande, vänligt och grönt.

Hur var stämningen under resan?
Vår studieresa till Freiburg ar mycket trevlig. Det var en trivsam miljö att träffa kollegor från andra kontor, liksom folk från vår partnerskola, i. Vi uppskattade verkligen vår gemensamma resa. Personerna från skolan är fantastiska. De var otroligt snälla mot oss och mycket tillmötesgående. Vi hade stora förväntningar på att träffa studenterna på skolan. De lät oss ta del av sina första intryck och av sina personliga erfarenheter.

Vilka råd kan du ge till personer som skall studera i Freiburg?
Om du är kvinna skall du absolut undvika att gå i höga klackar.
De flesta barer och klubbar ligger i ”Bermudastriangeln” som har kullerstenar.
Om du tänker besöka Münsterplats, så sätt på dig en bra jacka, för där blåser det mycket under alla årstider.
Om du skall stanna längre än en månad, tänk då på att köpa ett månadskort som är ett billigt sätt att få tillgång till bussar och spårvagnar i staden.

Hur kan du beskriva livsstilen i Freiburg?
Freiburg är en lättsam stad och full av studenter, som är full av intressanta platser att äta på och för att ta sig ett glas.

Aremis Ueter, ESL Lausanne

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vad har du tyckt mest om under denna resa till Berlin?
Under vår andra dag i Tysklands huvudstad fick vi chansen att kunna besöka denna stad i sällskap med en berlinare som bott där större delen av sitt liv. Genom hans erfarenhet, kunde vi dyka ner i denna stads historia, dess krig, dess splittring, dess mur och murens fall, samt Berlins otroliga återuppbyggnad, som numera gör den till en av världens mest besökta städer.

Vilka råd kan du ge studenter som far på språkresa till Berlin?
Att upptäcka Berlin till fots och botanisera bland dess konstgallerier, små kaféer och dess ”Biergarten”.

Om Berlin hade en smak, vilken skulle det då vara?
Spontant skulle jag säga att Berlin smakar ”Currywurst”, den traditionella och utsökta currykorven, som man kan köpa i varje gathörn.

Vad har förvånat dig i Berlin?
Den otroliga mångfalden som man finner där, såväl vad gäller kultur, som traditioner, arkitektur, restauranger, eller även konst. Det finns alltid något som förundrar och som får dig att vilja veta mer. Dessutom behöver man inte betala en förmögenhet för att gå ut i Berlin, som är känd för att vara en av Europas minst dyra huvudstäder!

Vem skulle du rekommendera Berlin för en språkresa?
Jag tycker att denna stad passar alla, för den är så välkomnande och rik ur alla perspektiv.

Hur var stämningen under resan (med kollegorna, med partnerskolorna och med studenterna som ni träffade)?
En trivsam och internationell atmosfär sammanfattar bra vår vistelse. Det var ett verkligt nöje att få träffa kollegor från andra länder och som delar en gemenssam passion för språk, upptäckter och resor. Samtalen med studenter som rest med ESL lät oss lära ännu mer om deras berlinerfarenheter. Till sist, vår partnerskola såg till att vi fick en fantastisk vistelse, som vi alla kommer att bära med oss i våra minnen.

Silvia Dalla Francesca, ESL Verona

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vilket besök gillade du mest i Berlin?
Många erfarenheter under studieresan gjorde djupa intryck på mig, speciellt Berlin, en stad som jag inte varit i tidigare, men som på något sätt alltid har fascinerat mig... och jag måste säga att jag inte blev besviken!
Emellertid, höjdpunkten på denna studieresa var när vi rekonstruerade stadens långa historia med hjälp av en äkta berlinare, som gav oss en inblick i några intensiva och autentiska, historiska ögonblick, som för mig fram till denna dag varit endast fakta som fyllde sidorna i mina skolböcker.

Vilka tips kan du ge studenterna?
Ärligt talat vet jag inte vad jag ska välja! Emellertid, något du inte kan vara utan är tid: tag tid att ströva runt i staden, promenera från ett ställe till ett annat. På så sätt kan du fullt ut njuta av mångfalden, livet och energin som denna stad och dess invånare har att erbjuda!

Hur var stämningen under resan?
Vår studieresa till Tyskland var inte bara mycket nyttig, utan vi hade också mycket roligt! Vår grupp, i vilken ingick många kollegor som jag aldrig träffat tidigare, skapade en trevlig och stimulerande atmosfär redan från början, både på det personliga och på det professionella planet. Denna resa gav oss möjlighet att dela oförglömliga upplevelser... som bara är början på nya äventyr!

Luca Andreello, ESL Milano

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vad tyckte du mest om under din resa till Freiburg?
Det var första gången som jag besökte Freiburg och jag blev verkligen imponerad av hr staden lyckats behålla sin historiska prägel, trots de tunga bombningarna under 2:a världskriget. Att ströva genom gränderna är som en resa genom tiden.

Vilka tips kan du ge till folk som skall studera i Freiburg?
Freiburg är en människovänlig stad, så det första jag skulle rekommendera en student är att köpa en cykel med vilken man kan ta sig omkring lätt och långt.

Hur var stämningen under resan?
Jag träffade kollegor från hela Europa och det har varit lätt att bli vän med dem. ESL:s skola i Freiburg gav oss ett varmt välkomnande. Det kändes som om vi alltid hade varit i samma team.
Jag pratade med två studenter och de gillade staden jättemycket, men – framför allt – gillade de skolan och undervisningsmetoderna.

Elisa Pierani, ESL Milano

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vilken stad tyckte du mest om under denna studieresa?
Jag är kluven eftersom båda resmålen är mycket charmiga, men jag skulle säga Berlin. Jag har alltid inspirerats av stora städer, speciellt när de är så rika på historia och kultur. Jag gillar att finna ut hur jag skall ta mig bort ifrån de stora tunnelbanenätverken och upptäcka små hörn som liksom blir ”mina” över tiden.

Har du några tips till studenter som besöker Berlin?
Massor! Först av allt skall man gå till söndagens loppmarknad och inte inte komma tillbaka utan en cykel! I Berlin finns det cykelvägar överallt och på några dagar blir hela staden din!

Hur var stämningen under resan?
Den var toppen! Roligt och berikande på samma gång. Det var spännande att se hur vår grupp blev sammansvetsad så snabbt, mycket tack vare den unika erfarenhet vi alla delade och som var helt ny för oss alla. Att resa tillsammans skapar verkligen basen för ny och varaktig vänskap.

María del Ángel Soto, ESL Madrid

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vad tyckte du mest om under din resa?
Rundturen i staden med aktivitetsledaren.

Vilka tips kan du ge människor som skall studera i Freiburg?
Det är verkligen en varm och säker stad, verkligen charmig, allting finns inom gångavstånd.

Vad förvånade dig om staden?
Den otroliga mängd historia som döljer sig bakom varje gathörn.

Vilka skulle du rekommendera Freiburg som destination för en kurs i tyska?
Det är en perfekt plats för en student som reser för första gången, eller för någon som söker en mindre plats med snälla människor.

Om du hade haft mer tid i staden, vad hade du då gjort?
Jag skulle ha besökt Schwarzwald.

Hur var stämningen under resan (mellan kollegor, med partnerskolorna, och med studenterna du träffade)?
Stämningen var god och vi hade det verkligen trevligt. Det var fint att träffa människor som du vanligtvis har kontakt med via e-mail för att kolla platstillgång, till exempel, och se hur de arbetar. Det har varit en bra erfarenhet att se arbetet från den andra sidan, från skolans perspektiv i stället för från kontorets.

Eduardo Cofiño Córcoles, ESL Madrid

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vad tyckte du mest om under din resa till Freiburg?
Jag uppskattade speciellt stadsrundturen med guiden från skolan. Han förklarade perfekt stadens historia.

Vika tips kan du ge folk som skall studera i Freiburg?
Jag skulle rekommendera att de utnyttjar stadens storlek för att hyra en cykel den första veckan och att försöka lära känna så många platser som möjligt, eftersom staden har bra kommunikationer till andra delar av landet. Dessutom råder jag till att bo i en värdfamilj, åtminstone under början av vistelsen, eftersom familjerna inte bor långt ifrån centrum och då det är det bästa sättet att lära känna lokalbefolkningen.

För vem skulle du rekommendera Freiburg som resmål för en kurs i tyska?
Speciellt skulle jag rekommendera Freiburg till unga studenter på grund av att den är en av de viktigaste universitetsstäderna i Tyskland och att det finns massor att göra för studenter mellan 16 och 25 år.

Hur var stämningen under resan? (mellan kollegor, med partnerskolorna, eller med studenterna som ni mötte)?
Det var en mycket positiv erfarenhet. Alla var mycket vänliga mot oss (personalen på båda skolorna, kollegorna). Även om det var en ansträngande arbetsresa (speciellt nattåget), så uppskattade jag att träffa nya människor från andra kontor i utlandet. Jag hoppas få chansen att göra om detta i framtiden!

Om Berlin hade en smak, vilken skulle det då vara?
Bittersöt. Det är en stad som har ett mycket tufft förflutet, men en mycket lovande framtid.

Vad förvånade dig om staden?
De vet hur de skall visa stadens historia för turister. Det finns massor av muséer och monument som förklarar dess historia (Checkpoint Charlie, muren, Reichtagsrundvandring etc.).

Om du hade haft mer tid i staden, vad hade du då gjort?
Jag kände redan till Berlin, men det skulle vara mycket intressant att komma tillbaka till muséet Checkpoint Charlie, som enligt min uppfattning är ett måste för alla turister, eller att promenera längs ”Unter den Linden Strasse” och ”Tiergarten”.

Beskriv Berlin med tre ord…
Historia, kultur, livlig!

Silke Kleinen, ESL Amsterdam

ESL - Intervjuer med våra medarbetare -
Vad tyckte du mest om under din resa till Berlin?
Jag tyckte om den guidade rundturen i Berlin. Jag hade sett de viktigaste sevärdheterna i staden tidigare, men det var intressant att ha en riktig berlinare som guide. En ur språkskolan ESL Prolog tog oss med ut i staden och berättade på ett fascinerande sätt om Berlins historia, speciellt om Muren och dess fall.

Beskriv Berlin i tre ord….
Livlig, kreativ och kulturell!

Vilka skulle du rekommendera Berlin som resmål för en kurs i tyska?
Jag skulle rekommendera Berlin till personer som gillar stora städer och som tycker om att upptäcka nya saker och som älskar kultur.

Om du hade haft mer tid i staden, vad skulle du då ha gjort?
Hade jag haft mer tid hade jag spenderat mer tid i gamla Östberlin, i Friedrichshain och Kreuzberg. Jag har varit där tidigare och skulle vilja undersöka denna del litet djupare.

Vilka tips kan du ge personer som skall studera i Berlin?
Ta tid på dig att upptäcka Berlin. Det är en mycket stor stad med stor mångfald. Bestäm dig i förväg för viken stadsdel du vill titta närmare på, för varje del har olika saker att erbjuda, så det finns något för var och en!

Hur var stämningen under resan (mellan kollegor och med partnerskolorna)?
Det var en verkligt god stämning mellan kollegorna från de olika försäljningskontoren. Det var trevligt att få lära känna mina kollegor från andra platser. Atmosfären i skolorna var också jättefin. Det var trevligt att träffa skolornas personal och mycket nyttigt att få se hur de arbetar.