Språkresa till Hamburg: Historia

ESL - Historia
2012 Joggingpelare installeras runt Alstersjön så att du kan mäta tiden.

2003 Hafen City blir ett av världens största stadsrenoveringsprojekt. På det gamla frihamnsområdet öppnar affärer, barer, restauranger och stylade allmänna platser. Tidningen Der Spiegel flyttar in i området i september 2011.

1983 Hamburger SV vinner Europacupen i fotboll för första gången genom att slå Juventus i finalen.

1977 FC St. Pauli kommer upp i Bundesligan för första gången.

1962 En svår storm får Elbe att stiga till ett höjdrekord, översvämmar en femtedel av Hamburg och dödar över 300 personer.

1960 Ett okänt band från Liverpool som kallas Beatles kommer till Hamburg för att spela i åttatimmarspass på strippklubbar på Reeperbahn.

1952 Tidningen Bild börjar publiceras i Hamburg, inspirerad av de brittiska tabloidernas framgångar.

1939-45 Över 250 000 hem förstörs när staden skoningslöst bombas av brittiska flygvapnet. Vid ett tillfälle drar en 200 meter hög eldstorm genom staden. Efter Andra världskriget hamnar Hamburg i den brittiska ockupationszonen.

1913 Hamburg når en miljon invånare. Som världens tredje största hamn efter London och New York, var Hamburg den plats där de flesta tyskar och östeuropéer startade sina resor till den Nya världen. Legenden säger att de hade med sig receptet på hamburgare.

1872 Den första godsöverflyttningen från skepp till järnväg skedde i Hamburg och lade grunden till att Hamburg blev den största järnvägshamnen i Europa.

1871 Tyskland blir en enhet och Hamburg, med en befolkning av 240 251 personer, blir en del av denna enhet.

1842 Den stora branden i Hamburg startar i en cigarrfabrik. Det ska ta över 40 år att återuppbygga staden.

1835 Hamburgs vapensköld omarbetas. Tornen, murarna och de stängda portarna symboliserar stadens fasta föresats att försvara sig.

1815 Hamburg blir medlem av Tyska förbundet efter att ha befriats från Frankrike 1814.

1806 Napoleons armé annekterar staden som blir huvudort i departementet Bouches de l’Elbe.

1783 Skeppet Elise Katharina korsar Atlanten med sikte på Charleston och Philadelphia och startar skeppshandeln mellan Hamburg och det nybildade Amerikas Förenta Stater. 1799 räknas 280 fartyg under Hamburgs flagg.

1712 Pest. Aldrig bra.
1705 Händels första opera, Almira, har premiär. Händel hade kommit till staden på sommaren 1703 och spelade violin på teatern vid Gänsenmarkt.

1590 Sefardiska judar från Portugal kommer till staden och bildar ett samhälle i Hamburg.

1529 Den lutherska läran kommer till staden. Senaten i Hamburg ber Martin Luther att skicka sin vän Johannes Bugenhagen för att leda en ny kyrka där gudstjänsterna hålls på lågtyska och där församlingarna väljer sina egna präster.

1510 Hamburg blir en kejserlig stad inom det Heliga romerska riket.

1401 Den ökände piraten Klaus Störtebeker halshuggs på Grasbrook den 20:e oktober. Legenden berättar att han kunde tömma ett fyraliterskrus med öl (eller möjligen vin) i ett enda drag.

1321 Hamburg blir medlem av Hansan och tar därmed handel och industri till norra Tyskland.

1264 Hamburgs senat antar en lag för att skydda stadens svanar. Svåra straff utmättes om man slog en svan till döds, förolämpade, sköt eller åt den. Enligt en lokal sägen ska Hamburg vara fritt och medlem av Hansan så länge det bor svanar på Alsterfloden.

1189 Kejsare Fredrik Barbarossa ger hamburgarna privilegiet att segla skattefritt på Nedre Elbe fram till Nordsjön.

800-talet En liten hamn med en träbrygga på ca 120 meter syns för första gången på teckningar. År 845 förstör danska vikingar det dåtida Hammaburg.

Är du intresserad av denna stad?

Varför välja ESL?

 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.