Språkresa till Freiburg: ESL:s Freiburgtips

Njut av kvällarna på Augustinerplatz
Augustinerplatz i Altstadt har blivit den mest populära mötesplatsen både för Freiburgs studenter och andra vuxna. Dagtid är det inte ovanligt att konstnärer och små teatergrupper ställer ut och uppträder på torget. Under kvällarna är det full fart på den närliggande Feierling Biergarten och torget fylls med människor som njuter av den varma luften och kalla drinkar.
ESL - ESL:s Freiburgtips
På Augustinerplatz och runt Freiburg kommer du att finna små konstgjorda bäckar kända som Freiburger Bächle vilka var designade för att förflytta vatten inom staden och sedan till de närliggande bondgårdarna. Nu är de en lokal kuriositet och legenden säger att om du råkar kliva i en så ska du gifta dig med någon från Freiburg! Du kan lära dig mer om Freiburgs historia genom en rundtur (historix-tours.de).

Grilla och gå på lina vid Dreisam

ESL - ESL:s Freiburgtips
Med så mycket solsken varje år så är Freiburg en utmärkt plats för att grilla och floden Dreisams strandbankar erbjuder den perfekta miljön för att få träkolen att glöda. Att gå på lina är för närvarande mycket populärt bland lokala grillmästare: sätt upp ett platt rep mellan två träd och balansera, promenera eller utför sedan trick på den.

Spara med kollektivtrafik

ESL - ESL:s Freiburgtips
Om du vet vilka biljetter du ska köpa kan du tjäna mycket på att använda den tyska kollektivtrafiken. Till exempel, i Freiburg med omnejd ger Regiokarte (www.rvf.de/Regiokarte.php) dig tillgång till all lokal kollektivtrafik under 24 timmar. Om du vill bege dig längre bort, till exempel till Stuttgart så erbjuder Deutsche Bahn (DB) en Baden Wurttemberg ticket (www.bahn.de/regional/view/regionen/bawue/freizeit/ueb_freizeit.shtml) för €22 som är giltig från 09:00 till 03:00 på alla regionala DB-tåg. Ett billigare natt-alternativ finns tillgängligt och är giltigt från 18:00 till 06:00 (07:00 på helger). Det fina med dessa biljetter är att varje ytterligare resenär bara kostar €4 extra så du kan få bra valuta för pengarna för en gruppdag (eller natt) ute. Om du planerar att resa till närliggande Schweiz eller Frankrike kan du spara pengar genom att köpa biljetter i förväg.
Ta en cykeltaxi
Freiburg är en utmärkt cykelstad med massor av cykelbanor. Om du dock känner dig lat eller kanske har roat dig med lite för många Riesling så skulle en cykeltaxi (fahrradtaxi-freiburg.de) kunna vara lösningen för dina transportbehov. ”Små, trevliga och miljövänliga som vår stad”, enligt operatörerna, cyklarna körs åt dig av lokalbefolkningen. Lyckligtvis för deras knän så får de hjälp av små motorer.

Spa

ESL - ESL:s Freiburgtips
Keidel (keidel-bad.de) är förmodligen det bästa lokala spabadet och det har ett imponerande utbud av bastur och ångbad. Klädpolicyn i de varma rummen kan komma som en överraskning om du inte är van vid den tyska bastutraditionen: rummen är blandade och kläder är strängt förbjudna! Det kan ta ett tag att vänja sig men FKK (Freikörperkultur - fri kroppskultur) är populärt i Tyskland. Men oroa dig inte då du kan bära kläder i större delen av spabadet inklusive i poolerna och på soldäcken. På annat håll så finns Badeparadies Titisee (badeparadies-schwarzwald.de) en liten bit utanför staden och har en mängd bastur och 180 palmer mitt ute i Black Forest.
Att se på, att läsa, att lyssna på
Se på
Schwarzwald - Klangfarben und Lichtblicke (2013) Regissör: Rainer Müllberg
Bomben auf Freiburg (2004) Regissör: Hans-Peter Hagmann
Freiburg-Film (www.freiburg.de/pb/,Lde/226424.html)

Freiburg biografer
CinemaxX Freiburg (Bertoldstr. 50) är stället att gå till för att se Hollywoodsuccéer medan Friedrichsbau (www.friedrichsbau-kino.de/) (Kaiser-Joseph-Str. 268), Harmonie (Grünwälderstr. 16 -18) och Kandelhof (Kandelstr. 27) drivs av Friedrichsbau (www.friedrichsbau-kino.de/) och erbjuder ett urval av internationella och konstärliga filmer. Under sommarmånaderna kör de också Sommernachts-Kino (Schwarzes Kloster, sommernachts-kino.de) där filmer visas utomhus varje kväll så länge vädret tillåter.

Du kan hitta förteckningar över alla Freiburgs biografer här : www.freiburg-im-netz.de/kinoprog.php.

Läsa
Münstermörder av Renate Heyberger & Udo Marquardt
Studentenfudder – guide till studentlivet i Freiburg (finns gratis här : fudder.de/index.php?id=375/)
Gebrauchsanweisung für Freiburg und den Schwarzwald av Jens Schäfer

Lyssna på
Halifax av Ray Austin
The Maddis'son Brass Show av Madis’son Brass Band
The Freiburger Barockorchester

Freiburg musikscener
Tack vare huvuduniversitetet vallfärdar alla typer av band till Freiburg under året. Kolla in fudder.de för att se vad som händer i Freiburgs nattliv. För klassisk musik så är Konzerthaus Freiburg (Konrad-Adenauer-Platz 1, konzerthaus.freiburg.de) stället för att se några av världens finaste orkestrar då de besöker staden. Ett par stora årliga musikfestivaler är Freiburg Jazz Festival (jazzfestival-freiburg.de) och Zelt Musik Festival (zmf.de). 
Bilder: Orest Shvadchak (CC BY-SA 2.0), Jakub Michankow (CC BY 2.0)
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.