Språkresa till Berlin: Sevärdheter

Att lära dig tyska i Berlin är ett utmärkt sätt att utforska en av världens mest spännande städer. Här är några exempel på saker du kan göra på din fritid:

Badenschiff

ESL - Sevärdheter
Namnet betyder bokstavligen ”badskeppet” och det är precis vad det är. En ljusblå pool gjord av en omvandlad pråm på floden Spree, vid Badenschiff finns också en stadsstrand, en nattklubb och en stor konserthall där livemusik spelas allt under namnet Arena Berlin (arena-berlin.de). Under de varma sommardagarna i staden är det den ideala platsen att besöka och umgås med hippa unga berlinare. På vintern täcks pråmen med ett tak och omvandlas till ett spa.

Det finns mycket att njuta av på Sprees banker, allt från stränder, barer, kaféer och nattklubbar. Med de långa kalla vintrarna är det inte konstigt att berlinarna njuter av sommarvärmen och solskenet.
Den historiska biten
Berlin var under 1900-talet en av de mest centrala platserna för historiska händelser och det finns därför en uppsjö av fascinerande platser att besöka i staden. Ta en promenad i Reichtagsbyggnadens glaskupol och se de tyska politikerna arbeta (behöver bokas i förväg, men är gratis). Se den längsta kvarvarande delen av den graffititäckta Berlinmuren på Mühlenstrasse. Ta en promenad genom Peter Eisenmans förintelsemonument. Njut av den spektakulära vyn från toppen av TV tornet Fernsehturm (tv-turm.de). Ta ett foto vid Checkpoint Charlie. Besök DDR-muséet (se nedan) eller förundras av den fantastiska Brandenburg Tor. Så mycket att se!
ESL - Sevärdheter
Clärchens Ballhaus
För en smak av Weimar-erans dekadans besök Clärchens Ballhaus (Auguststraße 24-25, ballhaus.de) som är en av de sista kvarvarande traditionella balsalarna i staden. Öppet sedan 1913 och namngivet efter grundaren Fritz Bühlers fru Clara (”-chen” är en diminutivform på tyska), välkomnar än idag denna klassiska balsal sina gamla gäster och den har även blivit återupptäckt av några av Berlins hipsters. Låt inte detta skrämma bort dig dock, danslektionerna i denna vackra gamla balsal är ett otroligt sätt att uppleva en mer traditionell sida av Berlin. Då denna balsal låg i Östberlin brukade den besökas av människor som ville komma bort från sin vardag och uppleva ett litet uns av glamour.

Utforska Berlins ”underjord”

ESL - Sevärdheter
Upptäck vad som finns under stadens yta. Under staden finns ett gigantiskt nätverk av tunnlar, skyddsrum och bunkrar. En lokal icke vinstdrivande organisation arrangerar turer för den som vill (berliner-unterwelten.de). Få en fascinerande inblick i Berlins 1900-talshistoria underifrån.
Berlins gallerior
Neue Nationalgalerie (smb.museum) i Kulturforum är Tysklands statliga museum för modern konst, medan Alte Nationalgalerie täcker äldre grejer. Det finns många andra institutioner vid Kulturforum inklusive Gemäldegalerie (europeiska konsten från 13 till 18-talen). 
Potsdamer Strasse 


Berlinische Galerie (berlinischegalerie.de) är en favorit för Berlins lokala konstnärer. Beläget i ett renoverat glaslager, balanserar det nya utställningar med en superb samling av Berlins konst från 1870, inklusive expressionism-erans, Nazi-erans och Berlin Dada-erans konst.
Alte Jakobstrasse 124-128

Boka ett besök på Sammlung Boros (sammlung-boros.de) och utforska den 3000m2 stora bunkern från andra världskriget som har blivit ett av stadens inneställen för konst.
Reinhardtstrasse 20

Grundat 1991 består Carlier Gebauer (carliergebauer.com) av tre vita rum som välkomnar och ställer ut både etablerade konstnärer och nya lovande konstnärer. Gratis inträde.
Markgrafenstrasse 67

Hamburger Bahnhof (hamburgerbahnhof.de) är, precis som namnet säger, en gammal järnvägsstation. Idag är det dock ett museum med en otrolig samling av konst från Lichtenstein, Warhol, Beuys och mycket mer.
Invalidenstrasse 50-51

På grund av att de många gamla utrymmena som tidigare varit gallerior antingen har eller håller på att omvandlas till lägenheter gäller det att hålla ögonen öppna medan du lär dig tyska i Berlin för nästa pop-up-galleria. Och passa på att besöka den innan byggherrarna hinner dit!
ESL - Sevärdheter
Berlins museer
Bauhaus Archiv (www.bauhaus.de) är ett museum tillägnat den mest inflytelserika av alla 1900-talets designer. Du kan ta en gratis guidad tur varje söndag kl. 15:00.
Klingelhöferstrasse 14
Neues Museum (neues-museum.de) på Museuminsel (Museiön) förblev stängd mellan slutet av andra världskriget och 2009. Efter den långa frånvaron, har museet öppnat igen och byggnaden har visat sig nästan lika fascinerande som de fantastiska egyptiska och klassiska utställningar.
Bodestrasse 1

Också på Museuminsel är Pergamonmuseum (www.smb.museum/smb/standorte/index.php?p=2&objID=27) ett av världens viktigaste arkeologiska museer. Du kan köpa en dagsbiljett som erbjuder tillgång till alla museer på ön.
 Museuminsels hemsida

Museum Berggruen (smb.museum) kan du se en av de största privata samlingarna från 1900-talet, bland annat över 100 verk av Picasso, tillsammans med Matisse, van Gogh, Seurat och Cézanne. Heinz Berggruen, vars kollektion utgör grunden för museet sålde verk till den tyska staten till väldigt rabatterat pris som "försoningshandling" efter att ha tvingats lämna Nazityskland på grund av att han var jude.
Schlossstrasse 1

Det judiska museet (jmberlin.de) berättar om 2000 år av judisk historia i Tyskland i vad som var som vid början av 1900-talet, var hem till en av världens största judiska befolkningar.
Lindenstrasse 9-14 jmberlin.de

Om du spenderar mer än ett par kvällar med att titta på tysk tv kan du mycket väl komma att se ett kärleksdrama i en splittrad stad där den ena av kärleksparet är i väst och den andra fast i öst… stäng av tv:n och gå och se DDR museet (www.ddr-museum.de/en/museum/) istället. Det är mycket mer intressant och ger en fascinerande inblick i vardagslivet i Östtyskland. För extra nostalgi åk på Trabi Safari (trabi-safari.de/) turen genom staden i en gammal Trabant.
Karl-Liebknecht-Strasse 1
ESL - Sevärdheter
Bild: Olivier Bruchez (CC BY-SA 2.0)
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.