Språkresa till Berlin: ESL:s Berlintips

Håll dig uppdaterad med Zitty, Tip och 030
Tre av Berlins bästa programblad är Zitty (zitty.de), Tip (tip-berlin.de) och 030 (berlin030.de). Plocka upp en kopia av någon av de tre för att få en god uppfattning om vad som händer i staden under din kurs i tyska i Berlin.

Prova en currywurst

ESL - ESL:s Berlintips
I ett land som verkligen, verkligen älskar korv är en så berömd att det har sitt eget museum (www.currywurstmuseum.de). Currywursten uppstod i spillrorna av efterkrigstiden Berlin under för att förena den nya nationen med en, bratwurst doppad i en blandning av ketchup, curry och Worcester sås. Du kommer garanterat ge efter för att prova den minst en gång under din vistelse (såvida du inte är vegetarian). 800 miljoner portioner currywurst säljs i Tyskland varje år ... Det är cirka 10 för varje man, kvinna och barn i landet!

Om du inte vill ha en currywurst, erbjuder Berlin några av de bästa falafel och kebaberna utanför Istanbul tack vare den stora turkiska befolkningen.

Öva din tyska med lokalbefolkningen

ESL - ESL:s Berlintips
I en stad som är väldigt avant-garde, kan några av de mer traditionella aktiviteterna vara det bästa sättet att öva din tyska. Uteserveringar är trevliga platser där du kan njuta av de varma sommarmånaderna och få igång en konversation med dina grannar. Prater (www.pratergarten.de) och Golgatha (www.golgatha-berlin.de) är två av de trevligaste. Tempelhofer (www.tempelhoferfreiheit.de) Flughafen var en gång i centrum för luftbron till Berlin och har nu blivit en härlig plats där människor sportar, grillar och kopplar av i allmänt. Att pruta vid någon av stadens många loppmarknader kommer också att bidra till att förbättra din tyska ... med den extra fördelen att du kanske kan plocka upp ett fynd eller två! Se mer shopping tips

Hyr en cykel

ESL - ESL:s Berlintips
Berlin är en utmärkt stad för cyklister med många cykelvägar över hela staden. Många företag, bland annat fahrradstation (www.fahrradstation.com), Yaam (www.fahrrad-mieten-berlin.net/), pedalpower (www.pedalpower.de/produkte/fahrradverleih/), callabike (www.callabike.de/) och Guido’s Fahrradwelt (www.guidos-fahrradwelt.de), erbjuder cyklar att hyra och turer till de olika kända platserna i stadens hjärta. Ett litet tips, se upp för spårvagnarnas räls när du cyklar… det är lätt för däcken att fastna och ge dig en oplanerad flygtur.

Planera ditt resande och spara pengar

ESL - ESL:s Berlintips
I Berlin kan du köpa dag, vecko- eller månadskort för kollektivtrafiken vilket sparar pengar mot att köpa enkelbiljetter varje gång. Gå in och kolla på bvg.de (bvg.de) för mer information om priser.

Om du planerar att resa utanför staden under tiden du lär dig tyska i Berlin eller efter kursens slut kan det vara bra att kolla priserna på lite olika alternativ. Deutsche Bahn erbjuder till exempel regions gruppbiljetter (www.bahn.de/p/view/angebot/regio/laender_tickets.shtml) som kan användas under 24 timmar i en specifik region (detta inkluderar inte intercity snabbtågen). Det kanske bästa grupperbjudandet är Schöne Wochenende biljetten (www.bahn.de/p/view/angebot/regio/schoenes_wochenende_ticket.shtml) (på svenska, www.bahn.de/i/view/SWE/se/index.shtml) som tillåter upp till 5 personer att resa hur mycket de vill på DBs alla regionala linjer över hela Tyskland för 40€, så länge man reser tillsammans.

Du kan även få mycket bättre erbjudanden om du bokar i förväg online. Till exempel biljetter från Berlin till Wien finns ofta för så lite som 39€ om man bokar i förväg på bahn.de (www.bahn.de/) mot över 120€ om man köper dem på dagen man ska resa. Om du ska vara där en längre tid kan det löna sig att skaffa ett Bahncard (www.bahn.de/p/view/bahncard/bahncard.shtml) som ger dig mellan 25 % eller 50 % rabatt på alla tågresor och snabbt visar sig vara värt investeringen om du vill besöka andra platser i Tyskland.

Slutligen om du vill åka till andra länder med tåg från Tyskland så tänk på att du kanske kan få samma biljett billigare i landet du åker till. Så glöm inte att kolla priser på deras hemsida.

Att se, läsa och lyssna på

ESL - ESL:s Berlintips
Se
Das Leben der Anderen (2006) Regissör: Florian Henckel von Donnersmarck

Good Bye, Lenin! (2003) Regissör: Wolfgang Becker
Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981) Regissör: Uli Edel

Lola rennt (1998) Regissör: Tom Tykwer

Bio i Berlin

Några av de bästa platserna för att se på bio i Berlin är på Kulturforum Potsdamer Platz eller Friedrichshain Open Air Cinemas under sommarmånaderna. Filmerna börjar oftast tidigt på kvällen vid solnedgången men kom tidigt för att få en stol. Alternativt kan man besöka Babylon-Mitte (Rosa-Luxemburg-Straße 30, babylonberlin.de) och Arsenal (Potsdamer Straße 2, arsenal-berlin.de) som är två populära biografer för indiefilmer. Astor Film Lounge (Kurfürstendamm 225, berlin.astor-filmlounge.de/) erbjuder en mer storskalig upplevelse med välkomst cocktail, parkeringsservice och stora fåtöljer! 
Läsa
The Gift av Vladimir Nabokov
Goodbye to Berlin av Christopher Isherwood

Berlin Alexanderplatz: The Story of Franz Biberkopf av Alfred Doblin
Lyssna på
Aggro Berlin av Sido

Alcachofa av Ricardo Villalobos

Low av David Bowie

Berlins klubbar och platser med livemusik
ESL - ESL:s Berlintips
En liten varning: många av de bästa nattklubbarna i Berlin är låsta i en kamp mot byggherrar som vill omvandla byggnaderna till lägenheter. Så var noga med att plocka upp ett exemplar av Zitty, Tip eller 030 för att få den senaste informationen. Du kan också fråga på din språkskola i Berlin.
Techno, techno och mer techno. Vilken annan typ av musik kan vara mer passande för en stad känd för sina 48 timmarsfester? Bland dessa toppklubbar i Berlin finns Weekend (Alexanderplatz, week-end-berlin.de), Watergate (Falckensteinstraße 49, water-gate.de), Berghain (Am Wriezener Bahnhof, berghain.de) och Tresor (Köpenicker Straße 70, tresorberlin.com), de två sistnämnda är omvandlade kraftverk. Berghain är känt för sin policy att inte tillåta kameror och för sina mörkrum där ”allt är tillåtet” (utom fotografering så klart).

För livemusik finns det mycket du kan välja bland. Några av de mer populära platserna är Dot Club (Falckensteinstraße 47, liveatdot.de) och Junction Bar (Gneisenaustraße 18, junction-bar.de), som båda har liveband och DJs varje dag. White Trash Fast Food (Schönhauser Allee 6-7, whitetrashfastfood.com) är en restaurang, tatuering studio och populär plats för livemusik. Över 400 rockband spelar där varje år.

Försäkra dig även om att besöka Clärchens Ballhaus för lite lösaktighet och dans i Weimarstil.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.