Språkresa till Nice: Historia

ESL - Historia
2001: Europeiska ledare samlas i Nice för att förhandla och skriva under vad som nu blivit Nicefördraget.

1966: Jaques Médecin blir borgmästare. Efter att ha varit med om att genomfört en boom i Nice, flyr han till Uruguay 1990 när det uppdagas att han stulit miljoner från staden.

1951: OGC Nice vinner ”Ligue 1”, den första av fyra fotbollstitlar under 1950-talet.

1948: Det är i Nice och inte i USA som den första jazzfestivalen ser dagens ljus. För den första upplagan var den tidens största där, som Louis Armstrong, Stéphane Grappelli och Django Reinhardt, för att nämna några få.

1942-3: Nice ockuperas och administreras av italienska trupper och ockuperas sedan av tyskarna som bygger en ubåtsbas här.

1917: Henri Matisse flyttar till Cimiez från Paris. Chagall, Picasso, Renoir, Cocteua och Modigliani har också bott i staden under årens lopp.

1902: Leon Serpollet blir den förste att köra fortare än 120 Km/timme med sin nyskapande ångbil som han kallade Påskägget. Han uppnår detta på Promenade des Anglais!

1900: Spårvägen i Nice elektrifierar sina hästdragna vagnar och sprider sitt nät över staden.

1881: Operan brinner ner och återuppbyggs 1882. De fyra takstatyerna representerar teater, dans, musik och sång.

Sent 1800-tal: Nice blir ett populärt resmål för aristokratiska, engelska semesterfirare (inklusive drottning Victoria och Winston Churchill), som attraheras av kusten och dess angenäma vinterklimat. De stora hotellen och villorna som är typiska för staden idag byggs under denna tid.

1860: Fördraget i Turin gör Nice till en del av Frankrike, som belöning för hjälpen under det andra italienska befrielsekriget mot Österrike. En lokal folkomröstning visar stor majoritet för detta beslut.

1860: Frustrerad över sin hustrus brist på punktlighet att servera lunch, ber Sir Thomas Coventry borgmästaren att dagligen klockan 12 avfyra ett kanonskott, liksom i hans hemstad i Skottland. Traditionen fortsätter än idag.

1713: Efter att ha bollats mellan Hertigen av Savoyen och olika inkräktare under århundraden, ger en fredlig paus hertigen möjlighet att bygga den Nya Staden.

1706: Fästningen i Nice förstörs av Louis XIV:s trupper efter att en kanonkula når över muren, går igenom ett litet fönster och hamnar i ammunitionsförrådet som sprängs och raserar stenfästningens murar. Stenarna används senare för att bygga Promenade des Anglais.

1600-talet: Mycket av den typiska barockarkitekturen i Nice tillkommer (den har restaurerats under de senaste årtiondena).

1561: Emmanuel Philibert, hertig av Savoyen, överger användandet av latin som administrativt språk och etablerar italienska som det officiella språket i Nice.

1543: En lokal tvätterska vid namn Catherine Segurane skrämmer iväg en invaderande, turkisk armé genom att visa sin ända medan hon hotade dem med en mattpiskare. Hon blir en folkhjälte.

1388: Nice placerar sig under hertigarna av Savoyens beskydd.

1294: Hertigen av Provence, Charles d’Anjou, tillbringar ”karnevalens glädjefyllda dagar” i Nice.

880: Saracenerna brandskattar Nice.

600-talet: Nice går med i den genuesiska ligan som skapats av städerna i Ligurien.

100-talet f.Kr.: Romarna kommer och slår sig ner i vad som idag är Cimiez.

350 f.Kr.: Nicea grundas antagligen av grekerna som tidigare slagit sig ner i Massilia (dagens Marseille). Staden uppkallas efter Nike, segerns gudinna.

400 000 f.Kr.: Första mänskliga bosättningarna i området runt Nice.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.