Språkresa till Montreal: Bra ESL-tips

Hockey och annan sport i Montreal
Om det är någonting kanadensarna älskar, så är det deras ishockey! Hemmalaget, Montreal Canadiens (alias the Habs), spelar på Centre Bells, där du kan se dem mot deras största rival, Toronto Maple Leafs, eller amerikanska lag som New York Rangers och Chicago Blackhawks. Biljetterna är ökänt dyra och svåra att få tag på, men säljs den 10:e i varje månad under hockeysäsongen (okt – april).
 
Så hur skulle det vara att gå på en match gratis? Arbeta som volontär och sälj lotter för välgörenhet som organiseras av Montreal Canadiens och på så sätt kan du öva dina språkkunskaper och sedan se den sista perioden gratis! Fråga din språkskola för mer info.
 
Om du behöver känner för sommarsport, kan du kolla in Montreal Alouettes, stadens lag för kanadensisk fotboll, som spelar sina hemmamatcher på Percival-Molson Memorial Stadium. Deras matcher är normalt utsålda, så köp dina biljetter tidigt!
 
Om biljetterna är alltför dyra, bli inte ledsen, Montreals sportbarer erbjuder nästan lika mycket atmosfär som på stadion! Pröva La Cage med tre ställen i stan, varsomhelst utmed Avenue du Mont-Royal (exempelvis La Taverne Normand), Bruno Sport Bar i Le Plateau, MVP Bar Sportif bredvid Quebec University och La Station des Sports med två lägen.
ESL - Bra ESL-tips
Äta billigt i Montreal
Bröd är din vän! Bagels till frukost och sandwich till lunch är det billigaste sättet att få något i sig i denna något dyra stad. Judiska matbutiker finns inte bara i New York och Montreal har många egna där du kan köpa smörgåsar med rökt kött som du står dig på under dagen. Några exempel är Snowdon Deli, Schwartz’s Deli, Fairmount Bagel och St Viateur Bagel.
Testa dina språkfärdigheter på en improvisationsteater
Montreal är känt för sin komik och att gå på en improvisationsteater på engelska eller franska är ett fantastiskt sätt att använda dina nya språkkunskaper. Bege dig till Montreal Improv för en show på det språk du önskar, eller ta en lektion! Det finns gratis, månatliga workshops med möjlighet att skriva upp sig för regelbundna lektioner. Inte långt därifrån finner du Sunday Night Improv Show på Theatre Sainte-Catherine, som har den kostnadsfria improvisationsworkshop som existerat längst. Gör dig beredd att skratta!
Öva din franska med lokalbefolkningen på Montreals marknader
Upptäck marknaderna – Montreal är helt proppfullt av marknader! Från alla marknaders moder, Jean Talon Market i Lilla Italien, till Atwater Market längs kanalen, Bonsecours Market vid hamnen och många andra, alternativen är oändliga. Öva din franska med de lokala försäljarna medan du handlar mat, ost och charkuterier, eller titta in på marknadens matställen för en snabb munsbit. Du kommer att känna dig som en riktig lokalinvånare!
ESL - Bra ESL-tips
Montreals evenemangsguide
Om du letar efter något att göra i Montreal I KVÄLL, kolla då den superbra MTL Blog. Vill du veta mer om Montreals ”mac-and-cheese”-vecka? Titta där. Vill du veta mer om stadens inneställen för hipsters, organiserade efter barer, små kaféer och restauranger för en middag att lägga upp på Instagram? Titta där. Det är det näst bästa alternativet efter att fråga en lokalinvånare!
Upplev Kanada genom dagsutflykter från Montreal
Om du ska stanna en längre tid i Montreal, varför inte spendera litet tid på att utforska Kanada? Om du reser utan bil kan du komma till Quebec City på tre timmar med tåg eller till Ottawa på knappa två timmars tågresa. För småstadsalternativ kan du besöka den underbara Mont-Tremblant, en färgrik spa-stad vid en sjö, gärna i september under dess matfestival, Tremblant Gourmand.
 
Åk till Lake Memphragog och leta efter Memphré, ett sjöodjur som i Loch Ness enligt den lokala legenden. Besök den söta lilla staden Magog vid sjöstranden och egendomen Blue Lavande, där du kan ha picknic i ett lavendelfält. Mont-Orford National Park ligger bara ett stenkast från sjön och här kan du göra härliga vandringar.
 
Andra fantastiska naturupplevelser är Le Mauricie National Park och Seven Falls Regional Park, uppkallad efter dess sju vattenfall. Njut av naturen!
ESL - Bra ESL-tips
Allmänna kommunikationer
För att undvika de ganska dyra enkelbiljetterna, kan du prova mer ekonomiska alternativ som vecko- eller månadskort, vilka båda inkluderar transport till och från flygplatsen. Ska du stanna en längre tid i Montreal, investera då i ett årslångt Bixi-medlemskap, som ger dig rätt att använda lånecyklar över hela Montreal. Ett annat alternativ är att köpa en begagnad cykel och sälja den igen när du reser hem. 
Se, läs, lyssna på
Se
The Whole Nine Yards (2000) Regi: Jonathan Lynn
Denna gangsterkomedi utspelar sig i Montreal och filmades över hela staden, inklusive den berömda basilikan Notre-Dame.
 
C.R.A.Z.Y. (2005) Regi: Jean-Marc Vallée
Denna uppväxtberättelse följer en franskkanadensisk familj i Montreal under 60- och 70-talen.
 
Life of Pi (2012) Regi: Ang Lee
Filmens mest spektakulära scen utspelas mitt på havet, men berättaren förmedlar sin historia medan han promenerar längs Montreals Old Port i filmens öppnings- och slutscener.
 
Filmkväll i Montreal
Har du lust att öva dina språkkunskaper med en film på franska eller engelska? Gör det en tisdagskväll, då flertalet av Montreals biografer erbjuder rabatterade biljetter! Montreal är fullt av biografer, så du kan be din värdfamilj eller dina lägenhetskamrater om rekommendationer till deras favoritställen för att se en filmrulle.
 
Läs
The Favourite Game av Leonard Cohen
Spåra den berömde sångaren/kompositörens rötter tillbaka till hans barndom i Montreal, där författaren målar upp en förbluffande, halvt självbiografisk bild av att växa upp i Kanada.
 
Lullabies for Little Criminals av Heather O’Neill
Denna debutroman från 2006, följer Montreals glömda, förtryckta barn som lever på gatorna och slåss för att överleva. För de som gillar O’Neills livfulla böcker, finns också hennes två andra romaner i Montrealmiljö – The Girl Who Was Saturday Night från 2004 och The Lonely Hearts Hotel från 2017.
 
Last Night in Montreal av Emily St. John Mandel
Resa, komplikationer och kärlek – allt med Montreal som kuliss. Hur kan man inte älska den?
 
Tout ce qu'on ne te dira pas, Mongo av Dany Laferrière
Haitiska immigranters liv i Montreals centrum i denna lyriska roman, som beskriver berättarens färgrika liv i Quebec.
 
Lyssna på
Suzanne med Leonard Cohen
Welcome to My Life med Simple Plan
Hometown Waltz med Rufus Wainwright
Neighbourhood #1 med Arcade Fire
ESL - Bra ESL-tips
Musikscenen i Montreal
Bortsett från alla sommarkonserter i Montreal, finns det massor av ställen med levande musik du kan lyssna till! Om du letar efter den där charmiga känslan av gammal teater, kommer du att älska Théâtre Corona, komplett med fresker i taket och ridå i rött och guld. I nöjes- och teaterkvarteren (Quartier des Spectacles), är Club Soda och Metropolis två säkra kort. Det finns naturligtvis också mängder av barer där du kan lyssna på jazz eller lokala band till gryningen.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.