Språkresa till Montpellier: Historia

ESL - Historia
2013: Det första officiella samkönade äktenskapet i Frankrike ingås i Montpellier.

2000: Montpelliers jättepraktiska spårvagnsnät startar. Med sina färgstarka vagnar, designade av Christian Lacroix, kommer du inte att missa dem!

1997: Den första internationell extremsportfestivalen (FISE) äger rum i Montpellier och är fortfarande idag enormt populär!

1977: Stadsdelen Antigone byggs på ett övergivet, före detta armébaracksområde och gör det till en ny, modern stadsdel, designad av den katalanske arkitekten Ricardo Bofill.

1962: Algeriet vinner full självständighet från Frankrike. Som ett resultat får Montpellier en enorm invandring under 60-talet av algeriska immigranter och fransmän som bott i Algeriet.

1890-talet: Vinluspesten, som förstör vinodlingar i Frankrike och i Spanien, utplånar nästan Montpelliers vinproduktion. Lyckligtvis har vinindustrin här återhämtat sig sedan dess!

Tidigt 1700-tal: Ludvig XIV gör Montpellier till huvudstad i Languedocregionen.

1693: Det arkitektoniska underverket Porte de Peyrou byggs. Se till att promenera längs dess vida, trädkantade promenad under din vistelse i Montpellier!

1622: Belägringen av Montpellier, under befäl av kung Ludvig XIII, slutar med att staden återgår till katolskt styre.

1598: Ediktet i Nantes, utfärdat av Henrik IV, garanterar franska protestanters rättigheter i ett försök att behålla freden och att ena landet.

1593: Montpelliers vackra Botaniska trädgårdar invigs under Henrik IV. De är de äldsta i Frankrike och måste absolut ses!
 
1567: Staden faller under protestantisk kontroll medan huvuddelen av resten av Frankrike förblir katolskt.

1529: Nostradamus, berömd för sina profetior, reser till Montpellier för att få sin doktorstitel i medicin.

1500-talet: Den protestantiska reformationen sveper över Montpellier och gör staden till ett fäste för den protestantiska religionen.

1394: Judarna drivs ut ur Montpellier, vilket avslutar en rik, mångkulturell period under vilken kristna, muslimer och judar samexisterat fredligt och gjort affärer innanför stadsmurarna.

1349: Kung Jaime III av Mallorca, säljer Montpellier till den franske kungen Filip VI.

1327: Rocco, som skulle bli Montpelliers framtida skyddshelgon under namnet Saint Roch, dör anonym i ett italienskt fängelse där han på falska grunder hålls fängslad som spion. Legenden berättar att han, efter att i åratal vårdat pestsmittade, själv fick sjukdomen och drog sig tillbaka till en skog där han endast kunde överleva tack vare en adelsmans hund, som kom med bröd varje dag och slickade hans sår. Det är därför man alltid ser honom konstnärligt avbildad med en hund!

1316 - 20: Den berömde humanisten Petrarch studerar juridik på Montpelliers universitet.

1300-talet: Pesten, också känd som Svarta Döden, härjar i Montpellier och sveper bort cirka en tredjedel av befolkningen.

1204: Montpellier kommer under styret av Aragons krona, befäst genom giftermålet mellan Pedro II av Aragón och Marie av Montpellier. Staden var en del av Maries hemgift – vilken bröllopspresent!
 
1200: Montpellier var en gång en muromgärdad stad och du kan fortfarande se två av murens torn, La Tour de la Babote och La Tour des
Pins. Årtalet är ungefär när de byggdes.

1160: Montpelliers berömda, historiska, juridikskola börjar ta emot studenter. Det är en av de äldsta i Frankrike!

Mitten av 1000-talet: Den judiske spanjoren och reseskildraren Benjamin av Tudela, beskriver Montpellier som en livlig stad, full av internationella handelsmän. Inte mycket har förändrats utom att studenter har ersatt handelsmännen!

985: De första skriftliga noteringarna görs om en bosättning i Montpellier, kontrollerad av den feodala familjen Guilhem. Det är en av de få franska städer som inte har någon grekisk eller romersk bakgrund! Det är därför som Montpelliers historia anses vara relativt kort.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.