Språkresa till Montpellier: Bra ESL-tips

Sportiga Montpellier
När du tänker på Montpellier kanske du inte tänker vattensport, men det borde du göra! Från kajakpaddling på floden Lez till kitesurfing och även forsränning, finns det mycket att pröva för nybörjare, eller att fortsätta med för experterna. Om du redan är nere på stranden, se då till att inte missa volleybollturneringen Beach Masters som hålls i juni varje år.
 
Om du hellre tittar på sport har du också många möjligheter! Fotbollsfantaster kan bege sig till Stade de la Mosson för att heja på Montpellier HSC när d möter topparna av Frankrikes fotbollslag. Om rugby är din grej kan du titta på rugbylaget Montpellier Hérault på dess hemmaplan Altrad.
ESL - Bra ESL-tips
Öva din franska i Montpellier
Eftersom du är i Montpellier för att lära dig franska, varför inte öva dig med lokalbefolkningen? WeGoLingo organiserar varje vecka fransk/engelska språkutbyten där du paras ihop med en lokalinvånare och där ni pratar på franska respektive engelska under åtta minuter var. Olika samtalsrundor låter dig lära känna fyra till fem olika personer och teman och spel säkrar att du aldrig behöver oroa dig för vad ni ska prata om! Och, eftersom mötena hålls på en bar, kan du ta en öl eller ett glas vin för litet flytande mod.

Om du studerat ett språk tillräckligt länge, har du antagligen gjort erfarenheten att titta på en film på språket du studerar och känt dig fullständigt borta. På Montpelliers Cinéma Gaumont Comédie, kommer du att känna dig som ett proffs! Franska filmer med franska undertexter, så att du kan följa med i filmens dialog. Inga fler luckor som gör att du missar handlingen!
Tag en dagstur från Montpellier
Även om Montpellier är så fantastiskt att du aldrig vill fara därifrån, kanske du under en längre språkresa vill komma bort och lära känna litet mer av Frankrike! Ta tåget till Toulouse och kom dit på två timmar och en kvart. Här kan du utforska medeltida arkitektur och iaktta livet på Place du Capitole.

På två timmars bussresa från Montpellier, kan du välja mellan kuststaden Marseille och de vindlande kullerstensgatorna i den gamla muromgärdade staden Carcassonne. I Marseille, promenera utmed den gamla hamnen, kantad av pastellfärgade byggnader och besök Château d’If, ö-fängelset som skildras i Greven av Monte Cristo. Förvilla dig i La Cité i Carcassonne, omsorgsfullt bevarad och full av de sötaste butiker och restauranger du någonsin sett. Besök katedralen och promenera utmed stadsmuren för att verkligen känna att du tagit ett steg tillbaka i tiden.
ESL - Bra ESL-tips
Se, läs, lyssna på
Se
The Man Who Loved Women (1976) Regi: François Truffaut
Denna franska kultklassiker följer huvudpersonen Bertrand via återblickar fram till hans begravning som bevistas av alla hans tidigare flammor. Den oförbätterlige kvinnotjusaren Burt Reynolds skulle senare spela huvudpersonen i den amerikanska versionen 1983.

Les Amants du Pont-Neuf (1969) Regi: Leos Carax
Denna enormt dyra film skapade rubriker eftersom man fick bygga upp hela Pont-Neuf i Paris med dess omgivningar på ett fält utanför Montpellier. Kan du se skillnaden mellan den verkliga bron och den återskapade i denna romantiska film?

Battle of the Year (2013) Regi: Bensom Lee
Vem visste att Montpellier var Frankrikes break dance-huvudstad? Denna påhittade film berättar om den verkliga händelsen, Battle of the Year, som ställer de bästa hip hopdansgrupperna i Frankrike mot varandra.

Biografer i Montpellier
Filmfantaster kan bege sig till Ciné-Club Jean Vigo för visningar av klassisk film på originalspråket med undertexter, följda av diskussioner om filmerna – det perfekta sättet att öva din franska!

Diagonal Capitole är en annan biograf med filmer på originalspråk, alldeles bakom Place de la Comédie, medan Cinéma Utopia är en förtjusande antik teater som också har levande musik i tillägg till filmer på originalspråk. Passa på att besöka utomhusbiografen Domaine d’Or under augusti månad!
 
Läs
Catch Me If You Can: The True Story of a Real Fake (1980) av Frank W. Abagnale
Innan den blev en film, berömd genom Leonardo DiCaprio och Tom Hanks, var Catch Me If You Can den berömde förfalskaren Frank Abagnales självbiografi och platsen för hans berömda arrestering var ingen annan än Montpellier!
 
French Dirt: The Story of a Garden in the South of France (1991) av Richard Goodman
På landsbygden runt Montpellier införskaffar amerikanen Richard Goodman en villa och en bit land där han försöker anlägga en trädgård och smälta in i den franska livsstilen.

Labyrinten (2005) av Kate Mosse
Detta är första boken i Languedoctrilogin (följd av Kryptan och Citadel). De som gillar historisk fiction kommer att älska att läsa om Languedocregionen och en ordentlig dos av spänning!

Lyssna på
Montpellier (1982) med Johnny Hallyday
Montpellier Sound System (2004) med Stevo’s Teen
Ready (2015) med Ndobo-emma
Remember (2016) med Eve och the Travelers
Montpel (2016) med Gwen
ESL - Bra ESL-tips
Levande musik i Montpellier
Som tur är för musikälskare finns det massor av alternativ av levande musik i Montpellier. Rockstore är en populär klubb och mötesplats för studenter med stora artistnamn, medan Le Jam är en musikskola som engagerar musiker som spelar alla typer av musik som finns under solen. För intimare musikscener är La Pleine Lune, Nu-Bahia, Red Turtle och La Petite Scène fina ställen att lyssna på lokal musik över ett glas vin eller en cocktail, medan L’Antirouille är en liten klubb med band och DJs.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.