Språkresa till Lyon: Bra ESL-tips

Festivalerna: Nuits de Fourvière, Fête des Lumières, Les Nuits Sonores
Lyon hyser några av Frankrikes finaste festivaler. Nuits Sonores samlar några av världens främsta inom elektronisk musik varje maj månad för en serie evenemang över hela staden. Nuits de Fourvières kulturevenemang pågår under sommaren i den romerska amfiteatern med sin utsikt, samt på olika ställen i staden. Mest berömd av alla är Fêtes des Lumières varje december då staden lyses upp helt fantastiskt under fyra nätter för att tacka jungfru Maria för att ha räddat Lyon undan pesten 1643. Ta med kameran!
ESL - Bra ESL-tips
Lyon stadskort
Kortet ger dig tillgång till 21 museer under en dag, liksom till flodkryssningar och kollektivtrafiken. Perfekt för dig som vill ha en hyperaktiv dag.
Hyr en cykel och cykla längs floderna
Vélos offentliga cykelsystem har 4 000 cyklar fördelade på 34 stationer. Korttidsbiljett kan köpas med bankkort på cykelstationerna och gäller under en dag eller under en vecka.

Den första halvtimmen är gratis (den första timmen om du köper Lyon City Card), varefter 30 minuter kostar 1 euro och går upp till 2 euro efter den första timmen. Det fina med cyklarna är att du kan lämna dem på vilken dockningsstation som helst.
ESL - Bra ESL-tips
Billig transport: tågbiljetter och bildelning
Fransk kollektivtrafik må vara fantastisk, men den kan också vara dyr. Om du funderar på att utforska landet bortom din vistelseort under eller efter din kurs i franska, kan ett par hemsidor hjälpa dig att hitta de bästa alternativen. Exempelvis trocdestrains.com och kelbillet.com är hemsidor där folk som köpt billiga, ej återbetalningsbara biljetter säljer de de inte behöver. Dessa hemsidor är alltid värda att kolla om du har en specifik resa i tankarna.

För ett mer socialt sätt att resa (och praktisera din franska med lokalbefolkningen) har bildelning blivit alltmer populärt bland Frankrikes unga i tjugoårsåldern. Kolla upp covoiturage.fr och kom med!
ESL - Bra ESL-tips
Titta på, läs, lyssna på
Titta på
Verdict (1974) Regi: André Cayatte
Les Lyonnais (2011) Regi: Olivier Marchal
La Sortie des usines Lumière à Lyon (1895) Regi: Bröderna Lumière - det är världens första film, bara 50 sekunder lång och du hittar den på YouTube

Biografer i Lyon
I biografernas ursprungliga hem har du ett stort urval att välja ur. Några av de mest populära är Pathé (79 Rue de la République), CNP Odéon (40 Rue du Président Édouard) och Cinéma Comoedia (13 Avenue Berthelot).

Läs
Le petit prince av Antoine de St Exupéry

Lyssna på
The Golden Age med Woodkid
Oxygène med Jean Michel Jarre
Mathias med Gribouille

Musikscener
Le Sucre (50, Quai Rambaud) är en av stadens främsta musikscener för både elektronisk och levande musik. Belägen på översta etaget av en gammal sockerfabrik, är den svår att missa! För en jazzigare upplevelse är Bec de Jazz (19, rue Burdeau) ständigt populär … öppnar runt midnatt och håller på till 5. Alternativt är Marché Gare (34, rue Casimir Périer) en populär scen för levande musik med en selektiv bokningspolicy.
ESL - Bra ESL-tips
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.