Språkresa till New York: ESL:s New Yorktips

Time Out New York och New York Magazine

ESL - ESL:s New Yorktips
Plocka upp ett exemplar av någon av dessa tidningar och finn ut vad som är på gång i staden. Du hittar dem i alla tidningsstånd.

Njut av Time Square (men ät inte där)

ESL - ESL:s New Yorktips
Time Square är en förvillande massa av neon, turister och teatrar. Självklart måste du se det när du är i New York, men du måste ta det för vad det är… och det är en jättestor turistattraktion. Håll huvudet kallt och undvik turistfällorna, så kan du verkligen njuta av detta, verkligt ikoniska, landmärke i New York.

Förre borgmästaren Rudolph Giuliani gjorde ett stort nummer av att rensa upp i området och de sjaskiga strippklubbar som förr kantade bakgatorna är nu borta. Istället har de stora restaurangkedjorna flyttat in. Om du vill ha något gott att äta så ta dig två kvarter västerut och upptäck Hell’s Kitchen. Området är inte ogästvänligt som det var en gång och statushöjningsprocessen har fört med sig en hel flod av fantastiska kaféer och restauranger. På 9th Avenue kan du njuta av allt från vietnamesiskt eller thailändskt kök till puertoricansk, grekisk eller italiensk mat. Väl värt den korta promenaden.

Skaffa rabatterade biljetter till en show

ESL - ESL:s New Yorktips
Om det inte gör dig någonting att trängas med turisterna, är att skaffa biljetter till en show en minnesvärd upplevelse i New York. Broadway är självklart den mest kända platsen för att se en föreställning, men biljetterna kan vara dyra. För att göra ett fynd, hitta ett TKTS-stånd (det finns ett på 47th Street och Broadway och ett par andra på andra platser i staden) där du kan köpa biljetter till föreställningar samma dag, ofta till halva priset. Biljetterna börjar säljas klockan 3 på eftermiddagen för kvällens föreställningar. Läs mer här: www.tdf.org. 

Om du inte vill betala $275 för parkettplatser på Metropolitan Opera, kan du hitta biljetter för $20 om du kommer till Lincoln Center två timmar innan ridån går upp, när 200 parkettplatser säljs i biljettluckan (måndag-torsdag, utom gala- och premiärkvällar). Eller kan du lyssna när New York Filharmoniker repeterar en förmiddag varje vecka klockan kvart i tio på Avery Fisher Hall för mindre än 20 dollars. Se deras webbsida (nyphil.org/concerts-tickets/) för mer information och tider.

Både operan och filharmonikerna ger fria konserter i Central Park under sommarmånaderna, så håll ögonen öppna för aktuella tider eller fråga våra språkskolor i New York för mer detaljer.

Gospelkyrkor

ESL - ESL:s New Yorktips
Skådespelet när en passionerad predikant, församling och kör förenar sig i gospelmusiken under en söndagsgudstjänst är en gripande upplevelse, oavsett ens religiösa övertygelse. New Mount Zion Baptist Church, Mount Neboh Baptist Church och Great Refuge Temple välkomnar gäster under sina gudstjänster och så gör många andra kyrkor.

Utforska utanför Manhattan

ESL - ESL:s New Yorktips
Det finns tillräckligt att se och göra på Manhattan för att räcka en livstid (eller mer) men glöm inte att utforska andra delar av staden. Brooklyn har sedan länge varit hem för New Yorks minoriteter; vartefter du rör dig från kvarter till kvarter, förändras alfabetet på affärsskyltarna, rytmen ändrar takt och dofterna som kommer från köken går från kryddiga till örtiga till oidentifierbara… om du blundar kunde detta vara Sicilien, Haiti eller Jerusalem. Men det är definitivt New York.

Ta en tur till Coney Island och Brighton Beach, de ryska och ukrainska kvarteren. Ta ett dopp i oceanen. Dumbo, Brooklyn Heights och Williamsburg är mångfacetterade kvarter, speciellt bra för vintageaffärer och loppmarknader.

Upptäck en övergiven tunnelbanestation

Tunnelbanestationen City Hall byggdes 1905 och blev en av New Yorks vackraste stationer. Den stängdes 1945 när tågen blev för långa och den böjda perrongformen för opraktisk, men man kan fortfarande besöka stationen om man vet hur. Stanna helt enkelt kvar på tåget Lexington Avenue 6 när det lämnar sitt sista stopp vid Brooklyn Bridge, så fortsätter det till City Hall, där det vänder. Den gamla stationen är spöklik och vacker.

Att titta, läsa och lyssna

Titta
ESL - ESL:s New Yorktips
Det finns så många New Yorkfilmer att välja bland, men här är några av de finaste:

Saturday Night Fever (1977) Regissör: John Badham
Manhattan (1979) Regissör: Woody Allen
Once Upon a Time in America (1984) Regissör: Sergio Leone
25th Hour (2002) Regissör: Spike Lee

Biografer i New York

Film Forum (filmforum.org) som ligger på 209 West Houston Street, är New Yorks främsta biograf för independentfilm och drar till sig stadens konstfolk. Ett populärt alternativ är Angelika (angelikafilmcenter.com) i SoHo, som också har en filial i East Village. Om du föredrar stora namn skall du gå till AMC Empire 25 på Time Square. 25 dukar på 11 plan gör denna bikupa till ett av de största biokomplexen i världen.
Läs
The Bonfire of the Vanities av Tom Wolfe
Catcher in the Rye av J D Salinger
The Devil Wears Prada av Lauren Weisberger
The New York Trilogy av Paul Auster

Lyssna
Is This It av The Strokes
Wu-Tang Forever av Wu-Tang Clan
This Is Happening av LCD Soundsystem
Transformer av Lou Reed
El Sonido Nuevo av Eddie Palmieri & Cal Tjader
Saxophone Colossus av Sonny Rollins

Musikmötesplatser I New York

En varning: New Yorks musikmötesplatser kommer och går… till och med Madison Square Garden har bytt plats ett antal gånger! Ett nummer av Time Out hjälper dig att hålla koll på vad som är inne och inte.

The Bowery Ballroom (6 Delancey Street, boweryballroom.com) är värd för uppåtgående och kommande föreställningar och är en av stadens populäraste mötesplatser. Systerställen The Music Hall of Williamsburg (i Brooklyn), Mercury Lounge, Terminal 5 och Webster Hall är också högt uppskattade av newyorkborna. Bland stora namn är Madison Square Garden en bra plats att börja på (4 Penn Plaza, thegarden.com), liksom Radio City Music Hall (1260 6th Avenue, radiocity.com). Nublu (62 Avenue C ) och Pianos (158 Ludlow) i East Village har varierande program och drar till sig en blandad publik, medan The Jazz Standard (116 East 27th Street, jazzstandard.net) är den perfekta platsen för att njuta av konserter med legendariska jazzmän eller unga katter. SOB’s (204 Varick St NY 10014) är konstant ett av stadens bästa ställen för latinamerikansk musik. Kolla sobs.com.

Några av stadens hippaste mötesplatser finns i Brooklyn, inklusive Brooklyn Bowl (61 Wythe Avenue, brooklynbowl.com), Glassland Gallery (289 Kent Avenue, theglasslands.com) och Bell House (149 7th Street, thebellhouseny.com).
Bild: Tomás Fano (CC BY-SA 2.0)

Är du intresserad av denna stad?

Varför välja ESL?

 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.