Språkresa till Melbourne: Historia

ESL - Historia
2008 Melbourne blir en UNESCO litteraturstad

1996 Australian Formula 1 Grand Prix flyttar till Melbourne från Adelaide. Över 100 000 människor ser tävlingen på plats i Albert Park varje år.

1992 Swanston Street stängs för genomgångstrafik, vilket gör Central Business District trevligare för fotgängare.

1986 Melbournes tunnelbanesystem öppnas.

1981 Drottning Elizabeth öppnar City Square, som ursprungligen pryddes av en impopulär, kantig, gul stålskulptur. Torget fick senare ett tillägg i form av en populär hundskulptur kallad Larry La Trobe (som snabbt stals).

1956 Olympiska sommarspelen hålls i Melbourne, de första på södra halvklotet. Som motsats till det politiskt spända världsläget, introducerades OS-traditionen att de tävlande marscherade tillsammans under avslutningsceremonin istället för att marschera nationsvis.

1940-talet Efterkrigsimmigrationen från Sydeuropa blir startskottet för Melbournes kaffekultur.

1905 Den första tennisturneringen Australian Open hålls på Warehouseman’s Cricket Ground. De första turneringarna lockade mycket få utländska spelare, eftersom resan till Australien tog 45 dagar.

1885 Den första spårvägen öppnas och snart adderas ytterligare 32 km spår. Det moderna Melbourne har världens längsta spårvägsnät.

1880-talet Markexploateringen gör att staden växer på höjden och bredden. Underblåst av guldrushen i Victoria, blir Melbourne en av världens rikaste städer tills den stora kraschen i början av 1890-talet.

1873 Queen Victoria Market öppnar på platsen för en gammal kyrkogård. Du kan fortfarande handla på denna marknad idag. Kropparna under jorden flyttades till en fridsammare plats 1921.

1872 Melbourne Mint (en filial till British Royal Mint) öppnar för att ta hand om de stora guldfyndigheterna i Victoria och andra ställen i Australien.

1853 Melbourne Cricket Club (grundad 1838) flyttar till Yarra Park, numera en av världens största arenor.

1850-talet Guld upptäcks i Victoria. Melbourne blir en tillväxtstad och 60 000 till 90 000 människor flyttar in varje år.

1847 Melbourne blir officiellt stad med mottot ”vires acquirit eundo” – vi samlar kraft vartefter.

1841 Fyra kvarter planeras, en marknad etableras och Melbourne erkänns som stad ett år senare.

1835 Bosättningen Melbourne grundas av John Batman (inget släktskap) och kallas under kort tid för Batmania innan den uppkallas efter den brittiske premiärministern Viscount Melbourne. Guvernören för New South Wales proklamerar att alla fördrag med ursprungsbefolkningen annulleras och att de skall behandlas som inkräktare på brittisk mark.

1803 Brittiska kolonisatörer anländer till ett område som varit hem för Kulinfolket under 30 000 – 40 000 år. Idag, även om många människor med anor från ursprungsbefolkningen fortfarande bor i och runt Melbourne, finns det få spår kvar av deras kultur att finna runt staden.
Bild: _TC Photography_ (CC BY 2.0)

Är du intresserad av denna stad?

Varför välja ESL?

 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.