Språkresa till Manchester: Bra ESL-tips

Asiatiskt kök på “currykilometern”

ESL - Bra ESL-tips
Det finns inget bättre ställe än Manchester för att pröva på det asiatiska köket. Verkligen! Rusholme-området har den största koncentrationen av asiatiska restauranger i Storbritannien, med mat från Indien, Srilanka, Pakistan och Bangladesh. Här finns mer än 70 asiatiska takeaways, konditorier, shishakaféer och restauranger inom en kilometer från varandra. Många är verkligt billiga, men kvaliteten varierar, så kolla lite innan du väljer restaurang.

På grund av sina historiska band till den asiatiska subkontinenten har Storbritannien Europas största sydasiatiska befolkning (fler än 3 000 000 vid senaste räkningen). Detta har starkt förändrat landets ätvanor och det asiatiska köket, vanligtvis kallat ”curry” är idag en central del av den brittiska kulturen. Många restauranger håller öppet till efter 3 på morgonen för att erbjuda mat till folk efter en kväll på puben.
Screenfields
Spinningfieldsområdet i centrala Manchester exploaterades efter det att en stor IRA-bomb förstörde en nergången del av staden (oroa dig inte, bombernas dagar är nu historia). En underbar park mitt i området är nu platsen för en friluftsbio på torsdagskvällarna under sommarmånaderna och biljetterna kostar bara 3 pund. De små barerna runt parken är perfekta för att ta en öl.
Läs mer på spinningfieldsonline.com/events/screenfields.

Billiga tågbiljetter

ESL - Bra ESL-tips
Britterna är oense med varandra om mycket, men en uppfattning delas av nästan varje man, kvinna och barn på öarna: privatiseringen av deras järnvägar har varit en katastrof. Prissystemet är oförståeligt och har fått många besökare – och lokalinvånare – att gråta under åren. Om du är smart kan du emellertid hitta verkliga fynd. Tricket att få tag på billiga biljetter är att köpa dem i förväg.

Om du, exempelvis, bokar långt innan du skall resa, kan du lätt få en enkelbiljett från Manchester till London för under 15 pund (se virgintrains.co.uk) Det är en resa på 30 mil! Om du köper biljetten på stationen samma dag du skall resa kan du få betala över 30 pund. Även om du inte kan köpa biljetten långt i förväg spar du pengar genom att köpa online innan du kommer till stationen.

Rundvandring på BBC

ESL - Bra ESL-tips
En rundvandring på BBC Studios vid Salford Quays, ger dig en inblick i en av världens stora mediaorganisationer. British Broadcasting Corporation flyttade en stor del av sin produktion från London vid millenniumskiftet och har hjälpt Manchester att bli en av de snabbast växande städerna i Storbritannien inom den kreativa media- och digitalindustrin.

Rundvandringar sker måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 10:30, 12:30 och 15:00, samt lördagar och söndagar. Förbeställning är nödvändig.
Ta reda på vad som är på gång i staden
I en tid då lokaltidningar förflyttar sig online är det trevligt att kunna få en riktig tidning att stoppa ner i väskan. The Skinny (theskinny.co.uk) antog utmaningen 2013 och är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad på vad som är på gång i Manchester. Online kan du kolla manchesterconfidential.co.uk eller Creative Tourist’s Manchesters sidor (creativetourist.com/manchester/).

Utforska landsbygden

ESL - Bra ESL-tips
Lämna staden för en dag och utforska ett av Storbritanniens vackraste områden. Kanaler från tiden för den industriella revolutionen bjuder på underbara promenader och cykelturer genom Nordenglands gröna böljande landskap. Gamla gruv- och fabrikssamhällen ger perfekta tillfällen att pausa och njuta av det lokala ölet. Om du följer Downton Abbey och vill se ett engelskt gods på nära håll, ligger Tatton Park i närheten och är en fantastisk plats att tillbringa en eftermiddag på.

Peak District och Lake District ligger inom räckhåll från Manchester och är idealiska för ett veckoslut i naturen.
Att se, läsa och lyssna på
Se
24 Hour Party People (2002) Regi: Michael Winterbottom
East is East (1999) Regi: Damien O'Donnell
28 Days Later (2002) Regi: Danny Boyle

(Manchesters gator har också fått föreställa New York i filmer som Captain America och Alfie)

Biografer i Manchester  
Odeon iMAX på The Printworks (27, WithyGrove) är platsen att gå till för storduksaction med hög budget, eller kan du besöka AMC (235 Deansgate). För en mer utvald blandning av filmer, kolla Cornerhouse (70, Oxford St.).

Läs
Manchester, England av Dave Haslam
The Condition of the Working Class in England av Friedrich Engels
The Emigrants av WG Sebald
ESL - Bra ESL-tips
Lyssna på
(What’s the Story) Morning Glory? med Oasis
The Stone Roses med The Stone Roses
Unknown Pleasures med Joy Division
Power, Corruptions & Lies med New Order

Musikställen
Roadhouse (8, Newton St. theroadhouselive.co.uk) är platsen att gå till för att se stora band innan de blivit berömda. Grupper som Coldplay, Kasabian och The White Stripes har alla spelat här på sin väg till internationell framgång. Band On The Wall (25, Swan St. bandonthewall.org) går tillbaka till 1862 och är ett icke vinstdrivande, välgörenhetsskött ställe. De lokala DJs Mr. Scruff och Craig Charles är legender inom brittisk funk, soul och världsmusik. Alternativt är The Deaf Institute (135, Grosvenor St. thedeafinstitute.co.uk) och Night & Day (26, Oldham St. nightnday.org)ständigt populära bland Manchesters studenter.
 
Ett av de coolaste ställena i Manchester är Antwerp Mansion (Rusholme Grove, antwerpmansion.com): en gammal industrimagnats hem som blivit omgjort till ett konst- och musikställe. Det är litet svårt att hitta, men väl värt ansträngningen. Currykilometern ligger alldeles runt hörnet, så du kan kombinera de två.

Du skäms bort med elektronisk musik i Manchester. Sedan 1994 är Sankeys (Beehive Mill, Jersey St. sankeys.info) en av de mest långlivade populära klubbarna i staden, medan Warehouse Project bjuder in seriösa elektronisk musikartister varje höst.
Bild: Paul Jones
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.