Språkresa till Dublin: ESL:s Dublintips

Hyr en cykel

ESL - ESL:s Dublintips
Det finns tre sätt att komma runt Dublin. Första är till fots. Det andra är med den utmärkta kollektivtrafiken. Det tredje är på cykel. lanserade 2009, Dublin Bikes (DB) ett system människor att hämta en cykel på någon av de 44 "stationerna" runt om i staden och lämna tillbaka den vid någon annan station. Ett tre-dagars pass kostar bara 2 €, och erbjuder gratis 30-minuters hyror, eller så kan du få ett långtidspass för 10 €. Om du använder cykeln i mer än 30 minuter, kommer du att debiteras en mindre avgift. Du behöver ett kreditkort för att hyra en cykel. Läs mer på www.dublinbikes.ie.

St Patrick's Day

ESL - ESL:s Dublintips
Den 17 mars är dagen då världen blir grön! (Många människor ser även lite gröna ut på morgonen den 18 mars… det kan finnas ett sammanhang). St. Patrick’s Day firar allt som är irländskt och det firas över hela Irland och Nordirland. Folk kommer ut på gatorna klädda i grönt och skålar, med en Guinness eller två, för ”Smaragdön”. Det är svårt att tro att fram till 1970 stängde de flesta irländska pubar för dagen av respekt för Irlands skyddshelgon.

Om de trängande massorna inte faller dig i smaken kan du istället besöka Coke Park Stadium och se All Ireland Senior Club Hurling & Football Finals. Amatörlag från alla byar och städer i Irland har kämpat hela året för de två platserna. Finalen spelas i Dublin på St. Patrick’s Day.

Gå på teater

ESL - ESL:s Dublintips
Dublins teaterscen utgör hjärtat av stadens kulturliv. Idag spelas dramer och pjäser av Beckett och Wilde tillsammans med andra samtida verk av den mycket duktiga och kreativa lokala teatersamfundet. De årliga Theatre Festival och Fringe Festival i september och oktober är Europas äldsta specialiserade teaterfestivaler och utgörs av över 500 framföranden på 25 olika platser runt om i staden. Ett besök på teatern kommer definitivt fylla ut din kurs i engelska i Dublin.

En tur ut på landsbygden

ESL - ESL:s Dublintips
Bara en kort resa från stadens centrum, ligger Fingal fridfulla. Det lokala mottot "Flúirse Talaimh is Mara" betyder "Överflöd av mark och vatten" och det är precis vad du hittar här. Charmiga små byar, sandstränder och en oländig kustlinje erbjuder ett lugnt alternativ till staden. Forntida borgar prick kusten, bland andra Malahide Castle och Howth Castle. Söder om staden ligger Dún Laoghaire-Rathdown det minsta länet i Irland, vilket av en tillfällighet har det längsta namnet, som erbjuder fantastiska kustnära promenader.

Konversationsutbyte

ESL - ESL:s Dublintips
Dublin City Council driver en rad språkutbytes evenemang på bibliotek runt om i staden. Du tillbringar halva tiden med att tala engelska och den andra hälften av tiden med att tala ditt modersmål med någon som lär det. Evenemangen är ett bra sätt att träffa lokalbefolkningen och lära sig mer om irländsk kultur och öva din engelska gratis. Få reda på mer : dublincity.ie.

Att se, läsa och att lyssna på

ESL - ESL:s Dublintips
Att se
Veronica Guerin (2003) Regissör: Joel Schumacher
Michael Collins (1996) Regissör: Neil Jordan
Intermission (2003) Regissör: John Crowley


Dublins biografer
När det kommer till filmpremiärer i Dublin finns det en plats som är mer känd än alla andra: The Savoy (www.savoy.ie) på O’Connell Street är Dublins äldsta fungerande bio och har underhållit dublinbor sedan 1929. The Irish Film Institute (www.irishfilm.ie) på Eustace Street är dedikerat till att visa irländska filmer men visar även kända filmer från hela världen i två av salongerna. The Lighthouse (www.lighthousecinema.ie) i Smithfield är Dublins andra populära indiebiograf och har nu åter öppnat med stöd från regeringen efter att ha stängt när hyresvärden dubblade hyran över en natt. The Cineworld (www.cineworld.ie) på Parnell Street är den största biografen i Irland och visar filmer för alla smaker.
Att läsa
My Left Foot av Christy Brown
The Barrytown Trilogy av Roddy Doyle
Dubliners av James Joyce

Att lyssna på
Live and Dangerous av Thin Lizzy

The Joshua Tree av U2

The Script av The Script

The Dubliners’ Dublin av The Dubliners

Dublins klubbar och musikscener

Vicar Street (www.vicarstreet.com) på Thomas Street erbjuder alla typer av musik och komedi, vilket gör den till en av de mest populära platser i staden. Pod (www.pod.ie) omfattar ett antal platser och är utmärkt för både klubbkvällar och liveband. För folk, som gillar akustisk och traditionell musik, är Whelan's (www.whelanslive.com) på Camden Street ett bra val. På Temple Bar finns det flera livescener och nattklubbar, några helt inriktade på turister, och även andra mer originella. The Temple Bar Music Centre (www.tbmc.ie), på Curved Street håller flera liveevenemang följt på helgerna av klubbnätter. Personalen på våra partnerskolor i Dublin kommer kunna hjälpa dig hitta evenemang som intresserar dig i staden.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.