Språkresa till Brighton: Historia

2001 DJn Fatboy Slim håller ett party på Brighton Beach. 60000 människor kommer och festar. När han upprepar detta 2002 kommer nästan fem gånger så många människor, det vill säga fler än det bor i hela Brighton.

2000 Brighton och Hove slås ihop till en stad istället för två.

1964 ”Mods” och ”Rockers” slåss längst Brightons stränder. Historien beskrivs senare i filmen Quadrophenia från 1979.

1961 Sussex University grundas och får snabbt ett rykte av att vara en liberal skola. Flera kända musiker har spelat gig på campuset, bland andra Muddy Waters, Jimi Hendrix och Radiohead.

1899 Palace Pier byggs. Under andra världskriget plockas halva piren bort så den inte kan användas som en landstigningsplats vid en eventuell invasion av Britannien.

1883 Volks Electric Railway byggs längst stranden. Den är idag världens äldsta fungerande elektriska järnväg.

1866 West Pier byggs. 2003 brinner den ner och idag finns bara stommen av stål kvar. Tiotusentals starar flockas till piren sent på hösten varje år vilket ger en otrolig upplevelse att se när de flyger i stora grupper i skymningen.

1841 En järnvägslinje mellan Brighton och London byggs och 250000 besökare börjar komma till staden varje år. Drottning Victoria tycker inte om förlusten av den privata stämningen och säljer the Pavilion.

1787 Brighton Pavilion byggs. Den originella byggnaden hade klassisk design, till skillnad från den orientaliska byggnaden som står där idag och uppfördes 1815. Se Brightons sevärdheter.

1783 Prinsen av Wales och hans vänner besöker Brighton och cementerar dess populäritet samt lägger grunden för staden att bli ett glamouröst resmål. Brighton blir hans favoritplats att resa till för att slappna av.

1750 Dr Richard Russel of Lewes skriver att det är bra för hälsan att bada i havsvattnet vid Brighton. Staden blir ett populärt semesterresmål för den brittiska aristokratin.

1739 Preston Manor byggs. Dess trädgårdar är idag en av Brightons vackraste parker och platsen där den årliga Pridefesten hålls.

1660 Det moderna namnet Brighton används för första gången. 1810 blir det stadens officiella namn.

1651 Efter ett misslyckat försök att återerövra den brittiska tronen efter det senaste inbördeskriget lyckas kung Charles II att förklädd ta sig in i Brighthelmstone och därifrån smugglas över till Frankrike.

1514 Brighthelmstone bränns till grunden av fransmän under kriget mellan England och Frankrike.

1086 Den tidigaste referensen till fiskebyn Brighthelmstone som kan hittas i the Domesday Book; en undersökning beordrad av William the Conqueror (Wilhelm Erövraren) för att ta reda på precis vad det var han erövrat. Hyran för landområdet sattes till 4000 herring.

3500 f.v.t. Tidigaste lämningarna av människor i området som idag är Brighton och Hove.
Är du intresserad av denna stad?
Varför välja ESL?
 • Vald till bästa språkreseförmedlare

  Vald till bästa språkreseförmedlare

  ESL är en Lifetime Award-vinnare, efter att ha vunnit titeln som Bästa Språkreseförmedlare i Europa fem gånger vid ST Star Awards.

 • Lägstaprisgaranti

  Lägstaprisgaranti

  Du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar ett bättre pris för samma program hos en annan språkreseförmedlare.

 • Gratis service

  Gratis service

  Utnyttja vår personliga och kostnadsfria service - 97 % av våra kunder skulle rekommendera oss till sina vänner och släktningar.